FAQs

Q?

8. Verificarea metrologica periodica poate fi efectuata asupra unui mijloc de masurare (EMM) supus controlului metrologic legal, atunci cand Aprobarea sa de Model este deja expirata ?

A.

"Verificarea metrologica periodica" poate fi efectuata in acest caz doar daca mijlocul de masurare (EMM-ul respectiv) a fost supus anterior, in perioada de valabilitate a Aprobarii de Model, cel putin unei operatiuni de verificare metrologica initiala. (sursa: Instructiune de Metrologie Legala, IML 3-05)

Q?

7. Verificarea metrologica ? Ce este ea ?

A.

"Verificarea metrologica" este modalitatea de control metrologic legal prin care se constata si se confirma ca mijlocul de masurare indeplineste cerintele prevazute in reglementarile de metrologie legala ; termenul de "verificare metrologica" este specific numai mijloacelor de masurare supuse controlului metrologic legal (sursa: OG 20/1992, cu completarile la zi, Anexa 1)

Q?

6. Ce este Metrologia Legala ?

A.

"Metrologia Legala" este reprezentarea punerii in aplicare a cerintelor legale, in cazul masurarilor si a instrumentelor de masurare. (sursa: www.oiml.org)         Metrologia Legala si Siguranta (sursa: http://www.oiml.org/en/about/legal-metrology/safety)

Q?

5. Ce este acreditarea ?

A.

"Acreditarea" este atestarea de catre o terta parte, care reprezinta confirmarea oficiala a faptului ca un organism este competent sa efectueze sarcini specifice de evaluare a conformitatii. Acreditarea contribuie la cresterea competitivitatii produselor si serviciilor, in contextul globalizarii pietelor. (sursa: www.renar.ro)

Q?

4. Ce este certificarea ?

A.

"Certificarea" este recunoasterea de catre o terta parte (organizatia certificatoare abilitata), a faptului ca sistemul de management (al calitatii) implementat intr-o societate comerciala (organizatie) indeplineste cerintele unui standard de referinta, de exemplu, ISO 9001. (sursa: www.renar.ro)

Q?

3. Cum se defineste trasabilitatea masurarii ?

A.

"Trasabilitatea masurarii" se defineste ca fiind proprietatea rezultatului unei masurari de a putea fi raportat la o referinta, prin intermediul unui lant neintrerupt si documentat de etalonari, fiecare contribuind la incertitudinea de masurare. (sursa: Ghid ISO 99/2010)

Q?

2. Ce este etalonarea ?

A.

"Etalonarea" este operatia care, in conditii specificate stabileste:

  • in prima etapa o relatie intre valorile si incertitudinile de masurare asociate, care sunt furnizate de etaloane si de indicatiile corespunzatoare impreuna cu incertitudinile de masurare asociate;
  • in a doua etapa, este utilizata aceasta informatie pentru stabilirea unei relatii care sa permita obtinerea unui rezultat de masurare pornind de la o indicatie. (sursa: Ghid ISO 99/2010)

Q?

1. Ce este masurandul ?

A.

"Masurandul" este marimea care se intentioneaza a fi masurata. (sursa: Ghid ISO 99/2010).