Etalonari

5700A_72dpi_1181x856px_E

Despre Etalonare / Etalonari

Etalonare. Ce este si ce reprezinta ?
Etalonarea (unui instrument) este operatia care, in conditii specificate, stabileste:
  • in prima etapa, o relatie intre valorile si incertitudinile de masurare asociate, care sunt furnizate de etaloane si de indicatiile corespunzatoare impreuna cu incertitudinile de masurare asociate;
  • in a doua etapa, este utilizata aceasta informatie pentru stabilirea unei relatii care sa permita obtinerea unui rezultat de masurare pornind de la o indicatie. (sursa: Ghid ISO 99/2010)
Etalonare. Curba de etalonare.

Curba de Etalonare este expresia relatiei dintre o indicatie (valoarea indicata de un instrument de masura) si valoarea corespunzatoare a marimii masurate. Relatia exprimata de curba de etalonare este biunivoca: fiecarei valori indicate ii corespunde o singura valoare masurata. Curba de etalonare nu produce insa un rezultat de masurare pentru ca nu furnizeaza si informatii despre incertitudinea de masurare. (sursa: https://ro.wikipedia.org)

Etalonarea. O necesitate.
Necesitatea unei Etalonari (nevoia de Etalonare a unui instrument de masura) este determinata de cel putin trei motive:
  1. Pentru a fi siguri ca masurarile efectuate cu instrumentul respectiv sunt in concordanta cu masurarile efectuate cu alte instrumente;
  2. Pentru a determina exactitatea valorilor indicate de instrumentul respectiv;
  3. Pentru a determina exact confidenta oferita de instrument, respectiv faptul ca acesta poate fi de incredere, de-a lungul utilizarii sale.
Etalonarea. Cat de des trebuie efectuata?
Marimea intervalul de timp dintre doua Etalonari este determinat, in primul rand, de catre Detinatorul/Utilizatorul instrumentului respectiv, in baza recomandarilor producatorului instrumentului precum si a propriilor sale cerinte, impuse de catre aplicatiile de utilizare, iar in al doilea rand, de catre cerintele standardelor aferente sistemului de management.

Intro | 1 | 2 | 3 |