2015.06.15, Workshop GUM, BIPM, Paris – France

Incertitudinea de masurare - revizie GUM 

Workshop, Paris,15-16 Iunie 2015

2015-MU_mic_800.600

Ghidul pentru exprimarea incertitudinii de masurare (GUM) este un document international care prezinta recomandari avand ca scop unificarea întelegerii și evaluarii incertitudinii de măsurare, in special în domeniul metrologiei.

Revizuirea GUM, ghid ce are o vechime de circa douăzeci de ani, se afla în prezent in curs de desfasurare si a justificat workshop-ul de la Paris, workshop avand obiective diverse.

Workshop-ul a reunit experti, cu puncte de vedere, probabil diferite, in legatura cu incertitudinea de masurare si a avut ca scop premisele crearii unei dezbateri deschise. Meritele și deficiențele din prezentul GUM precum si completarile sale au fost discutate și ilustrate prin exemple, cu accentul pus pe revizia GUM si impactul acestuia asupra diferitelor aspecte metrologice, cum ar fi, de exemplu procedurile de calibrare precum si capabilitatile de calibrare și masurare.

Un spectru larg de aplicatii au fost prezentate pentru cazul în care incertitudinea trebuie evaluata si sunt necesare diferite instrumente, nu neapărat legate de GUM. Cum sunt caracterizate incertitudinile si apoi interpretate si utilizate, nu numai in domeniul metrologiei clasice, dar si în alte domenii, cum ar fi biochimia, medicina de laborator si asa mai departe? GUM satisface nevoile de caracterizare a incertitudiii în aceste domenii sau devine insuficient în unele situații si alte documente de tip ghid fiind apoi utilizate?

Provocarile legate de caracterizarea incertitudinii, dincolo de GUM, de exemplu în aplicatiile pentru cantități ordinale, proprietați nominale, prelucrare a semnalului si a datelor, sunt de asemenea prevazute in interiorul acestui domeniu de aplicare .

Participanti:

In plus fata de cei peste 100 de participanti, din peste 40 de tari, prezenti la Paris, un numar de alti participanti inregistrati on-line au fost capabili sa vizioneze in direct, prin Internet, prezentarile facute la workshop-ul BIPM si legate de incertitudinea de masurare, datorita acestui prim webcast - Internet, realizat cu transmisie Internet-video on-line, de catre BIPM.

Inregistrare video, click aici

(http://www.bipm.org/en/conference-centre/bipm-workshops/measurement-uncertainty/)